Wednesday, 21 March 2012

Bengang

  Pelik pun ada kadang-kadang.  Sekarang ramai pula orang sakit hati. Kenapa perkara sebegini boleh berlaku. Makin meningkat dewasa makin banyak kerenah orang aku nampak sehingga kadang kala memeningkan kepala sebab semua ni berlaku dekat-dekat sangat dengan keliling aku makin aku jadi bengang. Kalau orang yang dah meninggal pun minta kiamat cepat aku hidup ni pun bila tengok keadaan yang tak selesa ni minta cepat kiamat. Biarlah aku punya tahap keimanan tu sebesar kuman je daripada aku hanyut terus.

Aku nak hidup happy. Menjalani hidup dengan bahagia. Buat papepun nak happy. Semua orang pun nak macam tu. Kalau aku ada banyak duit sekarang ni kerja aku travel je. Nak berjumpa dengan orang lain setiap hari. Timba pengalaman baru. Kalau asyik dok fikir buruk2 pasal orang buat apa ya dak. Macamlah diri sendiri pun xde keburukan. Aku akui yang aku memang banyak keburukan. Jadi orang keliling aku ni yang akan banyak menyumbang dan membantu samaada memburukkan lagi perangai aku atau menambahbaikkan lagi sikap aku.

Samalah juga dalam mencari pasangankan. Korang kan bab cintan cintun kan pandai. Nak mencari pasangan yang sama2 dapat menutup kekurangan diri diantara satu sama lain. Kononlah kan. Macam juga dengan orang lain. Orang dikeliling kita. They need your support sebab kita pun xpasti kenapa dia bersikap yang pada pandangan kita sangat annoying. Mungkin apa yang dilaluinya tak tertanggung pun oleh kita. Biarlah dia bersikap begitu sebaliknya anda harus bersyukur dia tak minta bantuan pape pun dari anda. Kalau anda memang seseorang yang suka membantu itu lagi bagus. Satu kredit dari tuhan untuk anda (pahala). Unless orang tu memang tak makan saman so bolehlah korang mengudur diri dari membantu dia mungkin satu hari nanti ada lah someone from heaven kot turun bantu dia. Kalau malaikat maut yang turun? Sendiri mau ingat.


 Mari lah merawat penyakit hati melalui cara yang basic ini. Saya sedang menjalani rawatan ini. Tapi seringkali juga hati ini terdetik  niat jahat kerana refleks dari provokasi tadi. Jadi bantuan ku pohon dari semua supaya apapun yang aku buat jangan dipersoal melainkan kalau aku telah melakukan perkara yang tak sepatutnya. Aku seorang yang tak pandai meluahkan apa yang aku rasa samada rasa sakit hati and what's not jadi aku akan simpan dalam hati dalam-dalam dan aku tahu ini sangat bahaya tetapi aku akan luahkan melalui cara lain dan mungkin cara aku kadangkala membuat orang lain menyampah. Minta maaf.

Basic merawat penyakit hati.
 
1. Tidak banyak bercakap 
(walaupun pada awalnya agak berjaya tapi masih lagi diperingkat latihan kerana beberapa provokasi yang bertubi-tubi. Sosial perlu tapi berpada-pada je lah)

2. Jaga emosi dan nafsu
(Wanita dan emosi. Apa yang anda fikirkan? Aku jarang emosi sebab aku simpan dalam hati dalam-dalam. Aku suka tengok lelaki kawal emosi. Lelaki kan slumber tapi tu lah yang buat perempuan lagi emosi kan)

3. Selalu mengingati Allah S.W.T
(Yang ini memang sangat basic. Kerana Dia-lah tempat mengadu)

4. Jangan bergaul dengan orang yang ada penyakit hati
(Kerana ini adalah penyakit berjangkit. Sepatutnya diquarantin orang yang ada penyakit macam ni) 

That's 'Ol folks.

-bersiul-siulan-

No comments:

Post a Comment