Tuesday, 4 December 2012

Cover Minggu Ini

( " ______________________ " )

Dah lama aku tak buat pasal cover minggu ini. Ini episod spesial sebab kami adik beradik bantai rosakkan lagu orang. Hahaha.. Kami hanya jamming di dalam bilik.. Itu pun adik2 aku kena paksa dengan aku sebab nak siapkan assigment aku punya pasal. Konon nak buat kelainan tapi aku rasa macam hampes aje.. so sama-sama kita nikmati kehampesan itu.


video

Mental.

That's 'Ol Folks.

Monday, 3 December 2012

Jejak kaki ke Gunung Datuk

Nak kena bangun pukul 3 pagi ingat senang ke. Melainkan kalau ada aktiviti yang perlu aku buat. Kali ni kita akan menjelajah Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan. Dah lama tak buat aktiviti mendaki ni. Teruja juga nak menguji tahap kemampuan diri. 

Kami janji nak jumpa pukul 5 dekat tol Pedas Linggi. Nampaknya, kami si gadis2 manis 3 orang ni menepati masa. Hampir sejam juga menunggu anak2 teruna ni nak sampai. Sementara menunggu mereka kami ambil kesempatan untuk tidur kejap. Dah lah waktu tu hujan dengan lebatnya. 

Dalam pukul 5.45 mereka sampai, kami gerak pergi solat dulu di masjid berdekatan. Hujan masih lebat. Sedapnya dapat sambung tidur. Kemudian kami gerak mencari restoran untuk bersarapan. Habis mengisi perut pagi tu sekali tapau untuk makan tengahari kami gerak ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk. Keadaannya sangat nyaman sebab hujan masih tidak mahu berhenti. Kami berharap sangat ekspedisi ini diteruskan juga walau dalam keadaan hujan.


 
 Dalam pukul 8.30 kami gerak mendaki menuju puncak (kata ko)... Sebenarnya ekspedisi di sertai oleh kami berlapan. Tidak seperti yang yang dirancang iaitu 15 orang. Last-last minit tarik diri atas sebab2 mereka tersendiri yang tidak dapat dielakkan. Kami berlapan pun happening juga. Aktiviti mendaki kali ni tidak memerlukan kami membawa banyak barang memandangkan tidak perlu untuk bermalam di puncak. Kami mengambil masa 3 jam untuk sampai ke puncak. 







Walaupun perjalanan agak mencabar dengan lecak, xde landai langsung tapi kami tetap happening juga. Tiada pressure dari segi mental sebab masing-masing dah cukup mental okay. Dalam pukul 11 lebih kami sampai puncak. Jom nikmati view yang indah ini.













 Tangga ni boleh tahan mencabar sebab kena tiup angin. 

 Kami dah sampai..... Masa untuk makan tengahari.
 

Walaupun jalan becak dan menyukarkan perjalanan kami, alhamdulillah hanya sejam masa diambil untuk turun semula. Nasib baik ada tongkat yang dibeli last2 minit dapat membantu mengharungi jalan yang agak licin. Lepas ni kemana pula kita ya?

That's 'Ol Folks.

  
   
Istanbul Aku Datang


Istanbul Aku Datang merupakan sebuah filem arahan Bernard Chauly (Gol & Gincu). Dengar nama Bernard Chauly saja dah dapat bayangkan yang citer tu best. Setiap inci dalam citer tu memang aku suka. Dua kali aku layan citer ni memang xboring lah walaupun ada bahagian dalam citer ni memerlukan kita berfikir secara waras. Untuk anak2 di bawah 18 tahun, bimbingan orang tua adalah perlu. OK, mari kita cerita apa yang best dalam citer ni.

Sinopsis yang best

Kisah bermula apabila Dian (Lisa Surihani) ke istanbul untuk mengejutkan teman lelakinya Azad (Tomok) yang merupakan pelajar jurusan medik. Dian bertekad untuk mengambil kursus pendek di sana disamping merancang pelbagai taktik bagi meyakinkan Azad untuk melamarnya sebelum Dian pulang ke tanah air.

Namun perancangan dan kegembiraan Dian terbantut apabila Azad meminta Dian menyewa rumah sendiri. Dian mencekalkan diri dan meminta bantuan seorang lelaki Turki untuk menyewakan sebuah bilik. Malangnya Dian telah ditipu sehingga memaksanya untuk berkongsi rumah dengan Haris (Beto).

 
Trailer yang best



Barisan pelakon yang best



Dari kiri: Tomok, Lisa Surihani, Beto kusyairi dan Aizat Amdan

OST yang best

Yang menaikkan feel citer adalah lagu-lagu yang digunakan. Lagu2 yang agak biasa kita dengar ditambah dengan lagu baru memang kena dengan jalan cerita. Aku suka, aku suka... 

Ok, here the list:

1. Janice & the supertank - Kau dimindaku
2. Diandra ajunaidi - Angkasa
3.  Liyana Jasmay - Aku tak percaya cinta
4. Yuna - Super Something
5. Aizat - Denganmu
6. Tomok - Aku datang
7. Shila Amzah - Patah Seribu
8. Aizat - Bila Waktu Berhenti
9. Bittersweet - 1234
10. Tomok - Bagaikan bidadari
11. Sugar Love Cookies - Kau dan aku
12. Amir Jahari - Tanpamu


Fesyen yang UMMMPPHH..  
   

















Just a few...


The scene yang best. 
 





 Kesimpulannya cerita ni memang cun. Aku jatuh cinta dengan pemandangannya. Terasa nak pergi sana. Uhui... Mari berangan dengan percuma. Enjoy the view.

That's Ol Folks.

P/s: Sebenarnya post ni aku dah peram lama. Buat research konon. Habuk. huhuhu..