Monday, 3 December 2012

Jejak kaki ke Gunung Datuk

Nak kena bangun pukul 3 pagi ingat senang ke. Melainkan kalau ada aktiviti yang perlu aku buat. Kali ni kita akan menjelajah Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan. Dah lama tak buat aktiviti mendaki ni. Teruja juga nak menguji tahap kemampuan diri. 

Kami janji nak jumpa pukul 5 dekat tol Pedas Linggi. Nampaknya, kami si gadis2 manis 3 orang ni menepati masa. Hampir sejam juga menunggu anak2 teruna ni nak sampai. Sementara menunggu mereka kami ambil kesempatan untuk tidur kejap. Dah lah waktu tu hujan dengan lebatnya. 

Dalam pukul 5.45 mereka sampai, kami gerak pergi solat dulu di masjid berdekatan. Hujan masih lebat. Sedapnya dapat sambung tidur. Kemudian kami gerak mencari restoran untuk bersarapan. Habis mengisi perut pagi tu sekali tapau untuk makan tengahari kami gerak ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk. Keadaannya sangat nyaman sebab hujan masih tidak mahu berhenti. Kami berharap sangat ekspedisi ini diteruskan juga walau dalam keadaan hujan.


 
 Dalam pukul 8.30 kami gerak mendaki menuju puncak (kata ko)... Sebenarnya ekspedisi di sertai oleh kami berlapan. Tidak seperti yang yang dirancang iaitu 15 orang. Last-last minit tarik diri atas sebab2 mereka tersendiri yang tidak dapat dielakkan. Kami berlapan pun happening juga. Aktiviti mendaki kali ni tidak memerlukan kami membawa banyak barang memandangkan tidak perlu untuk bermalam di puncak. Kami mengambil masa 3 jam untuk sampai ke puncak. Walaupun perjalanan agak mencabar dengan lecak, xde landai langsung tapi kami tetap happening juga. Tiada pressure dari segi mental sebab masing-masing dah cukup mental okay. Dalam pukul 11 lebih kami sampai puncak. Jom nikmati view yang indah ini.

 Tangga ni boleh tahan mencabar sebab kena tiup angin. 

 Kami dah sampai..... Masa untuk makan tengahari.
 

Walaupun jalan becak dan menyukarkan perjalanan kami, alhamdulillah hanya sejam masa diambil untuk turun semula. Nasib baik ada tongkat yang dibeli last2 minit dapat membantu mengharungi jalan yang agak licin. Lepas ni kemana pula kita ya?

That's 'Ol Folks.

  
   

No comments:

Post a Comment