Wednesday, 15 August 2012

JUMPA LAGI!

Assalamualaikum Olls,

Walaupun agak terlambat aku nk ucapkan selamat berpuasa terlebih dahulu sebelum Ramadhan tahun ini berakhir 3 hari lagi.

Setiap tahun ada saja kenangan aku dan Ramadhan. Pada tahun ini juga tidak terkecuali. Pelbagai kenagan pahit manis sepanjang aku menjalani ibadah puasa ini. Dugaan paling besar juga aku terima pada 10 malam terakhir Ramadhan. Berkat pertolongan rakan sekerja dan bos tempat aku bekerja juga semangat yang mereka berikan aku dapat laluinya dengan tenang. Ends. 

Kita cerita part yang best plak. Bulan puasa kali ini aku berpeluang untuk mempelajari teknik menganyam ketupat menggunakan reben, yelah nak buat hiasan kat opis. Tahun sebelum ni aku cuma jadi tukang gantung je. Hehe.. Pada mulanya memang agak give up sebab reben kan struktur agak lembut, kita kena pandai kawal dia jer. Saat ini ketika aku memandang ketupat yang digantung aku tersenyum. Macam tak percaya pun ada sebab masa memula beli reben kitoang hanya berharap seorang daripada rakan kitoang jer yang akan menganyam ketupat reben tu. Sedangkan dia pun ingat-ingat lupa, yelah setahun sekali jer kot buat. Kami pun mengambil peluang ni untuk belajar sama-sama. 

Sekarang ni rasa tak sabar-sabar nk balik Kluang sebab nak tunjuk kat Abah yang aku dah pandai anyam ketupat. Tadi aku telefon beliau. Tapi hampeh, beliau kata aku pandai hancurkan jer.. Xpe2.. Beliau boleh berlagak sekarang oleh kerana dah berkurun lamanya hanya beliau yang pandai menganyam ketupat dalam family. Tunggulah kepulanganku nanti.. Hahaha...

Tahun ni juga aku berpeluang mengunjungi rumah amal kat bangi dan Sepang. Yang kat Bangi budak-budak kecik jer. Paling tua pun 6 tahun. Muka masing-masing lebih kurang jer. comel-comel belaka. Rakan aku menyatakan hasratnya untuk mengunjungi tempat itu lagi nanti. Insyaallah. Rumah Amal kat Sepang plak kebanyakannya budak-budak dah besar dan bersekolah. Sempat juga mengajar mengaji sebaris dua tadi. Dah lama tak ajar budak mengaji sejak dah bekerja. Dulu masa sekolah adalah ajar budak-budak muqaddam.

Begitulah pelbagai rentetan peristiwa berlaku sepanjang bulan Ramadhan. dan hari ini aku tak sabar nak balik beraya. 

Selamat Hari Raya semua.
Ampun maaf kupinta andai ada post-post sebelum agak menjelikkan atau menyinggung perassan.
Semoga bertemu lagi dengan Ramadhan tahun depan.
Semoga kita dipanjangkan umur.

Wassalam.


No comments:

Post a Comment