Wednesday, 18 April 2012

Misteri (cereka)

Masih terbayang lagi keindahan bukit A yang baru Ida dan rakan-rakan teroka tadi. Sewaktu berhenti makan di sebuah restoran juga bibir mereka tidak jemu-jemu bercerita perihal bukit  A yang mempunyai struktur yang agak mencabar itu. Masing-masing teruja dan berhasrat untuk berkunjung ke bukit A lagi.

Sesampai di rumah mata Ida sempat mengerling jam di dinding.

" Awal lagi." Tanpa mandi Ija terus membenamkan diri ke atas sofa. Cepat saja matanya terpejam rapat. Kebetulan hari itu dia "cuti", zuhur dan asar pun dia langgar. Tepat jam 6 petang Ija bangun dari tidur. Nak buka mata pun ambil masa apatah lagi nak bangun dan berdiri dengan betul. Dalam mamai kaki tetap dilangkahkan ke bilik mandi.

Malam itu Ida hanya duduk santai di depan televisyen menonton cerekarama bersama rakan serumah yang lain. Bila perempuan berkumpul - "Eh, kenapa dia macam tu aek?" "Kenapa cerita dia tak best ni?" "Tahu tak gosip dia?"komen dan komen dan komen dan.... sampai jam tepat menunjukkan pukul 12 malam. Waktu Tidur Malaysia. Kadang-kadang ada juga yang tak tidur lagi. Merempit.

Ida suka tidur di depan TV. Bising sikit katanya. Jam 12.30 Ija belum tidur lagi sedangkan rakan lain dah masuk bilik beradu masing-masing. Jam 1 Ida tutup TV dan cuba untuk tutup mata. Pusing kanan, pusing kiri masih tak mahu lelap. Tiba-tiba rambutnya terasa seperti dibelai. Ida tersentap tapi mata masih dipejam rapat. Dibiarkan keadaan begitu selama beberapa minit. Senyap. Ida kembali mencuba lelapkan matanya. Tetapi gangguan kedua betul-betul membuat Ida tak sedap hati. Terus dicapai bantal dan selimut masuk ke bilik rakan serumahnya. 

Sebaik Ida meletakkan kepala ke bantal rakannya menegur.

"Terkejut aku lah."Ida mengurut dada.
"Aku lagi terkejut kau masuk tiba-tiba ni. Apahal?"
"Takde apa-apa. Kau kenapa tak tidur lagi?"
"Panas. Kau bukaklah lampu. Xboleh tidur lah."

Ida petik suis lampu. Lega rasanya dapat tengok muka rakan serumah walaupun wajah yang dipamerkan penuh tanda tanya. Ida tak mahu bercerita apa-apa malam tu. Dia hanya mahu mencuba lelapkan mata. Tapi masih tak boleh. 

"Kau ni kenapa sebenarnya?" Rakan sebiliknya masih tidak berputus asa bertanya. Ida membuka mata perlahan. "Aku takut nak cerita sekarang." Rakannya mengangguk faham. Masing-masing tidak dapat melelapkan mata. Macam-macam topik dibualkan. Politik, gosip artis, masalah kerja, dunia, semua ada sehingga azan subuh berkumandang baru dapat lelapkan mata. 

Pagi itu, Ida bercerita dengan rakan-rakan serumah yang lain apa yang berlaku padanya malam itu.

".......dan gangguan kedua tu yang aku tak boleh tahan. Tetiba ada sesuatu merayap ke badan aku. Aku terus masuk bilik kau. Tak pandang kanan kiri pun. Jadi aku pun tak tahu apa mahkluk yang kacau aku." 

Selepas itu tiada lagi gangguan. Datang dan pergi bagai angin.
  

No comments:

Post a Comment